Na imieniny i urodziny

Na imprezie imieninowej czy urodzinach sałatki to podstawowy element menu. Mogą one przebierać różnorakie formy i podawane być na setki, jeśli nie tysiące sposobów. Większość z nas nie wyobraża sobie imienin – typowo polskiego święta, bez typowo polskiego dania – sałatki jarzynowej, która mimo nieustannych prób wypierania jej przez inne przekąski wciąż króluje na przyjęciach. Obok niej na uwagę zasługują także inne sałatki, których jednym ze składników jest duża baza majonezu – sos tatarski, sałatka z kukurydzą i papryką, z ananasem i szynką, makaronowa sałatka tortellini czy sałatka z porem.

Sałatki imprezowe podajemy nie tylko na imieninach, ale także na święta, na zabawie sylwestrowej czy imieninach lub jubileuszach w pracy. Bez sałatki nie obejdzie się również żadne przyjęcie urodzinowe, niezależnie od tego czy jubilat obchodzi 10, 18 czy 60 urodziny. O sałatkach nie możesz zapomnieć również przy okazji organizowania komunii, chrzcin, wesela czy poprawin.

Oto kilka pomysłów na sałatki na przyjęcia:

Tradycyjna polska jarzynowa

Składniki: ugotowane i obrane jarzyny; 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, 2 małe ziemniaki, jeden seler ; puszka groszku zielonego (może być także świeży groszek); 3 ugotowane i obrane jajka; kilka ogórków kiszonych, puszka kukurydzy; mały słoik dobrego majonezu; pieprz i sól.

Przygotowanie: obrane jarzyny i ogórki kroimy w kostkę. Jajka myjemy i również kroimy. Składniki wrzucamy do miski. Groszek i kukurydzę osączamy, dodajemy do warzyw. Dodajemy majonez, przyprawiamy. Jeszcze raz mieszamy. Podajemy z półmiskiem wędlin, swojską kiełbasą, białym pieczywem. Dodatkowo do sałatki możemy dodać czerwoną fasolkę z puszki lub paprykę.

Szybka sałatka imprezowa z kabanosem

Składniki:  paczka kabanosów, mały słoik cebulki konserwowej, puszka kukurydzy, 2 duże pomidory, puszka czerwonej fasoli, kawałek ulubionego żółtego sera, 4 ogórki konserwowe

Sos: po łyżce; majonezu, jogurtu greckiego, musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie: kabanosy i ogórki kroimy w krążki, pomidory w niewielkie ćwiartki; fasolkę, pomidory i kukurydzę odcedzamy. Ser kroimy w grubą kostkę. Składniki dressingu mieszamy i przyprawiamy. Na dużym talerzu dekoracyjnie układamy kabanosy, warzywa i ser. W osobnej miseczce podajemy sos. Sałatka jest doskonałą przekąską na urodziny lub inne imprezy. Można podać do niej grzanki. Jeśli jesteś zwolenniczką klasycznych rozwiązań, zamiast rozkładać składniki na półmisku, wszystko wsyp do salaterki i wymieszaj z dressingiem.